27 Mart 2008 Perşembe

KESTANE ŞEKERİ





Arkadaşlar bahar mahar, bunalım derken aha da yaz geldi :)) Aslında henüz geldiği yok ama biraz ayak yapmanın zamanı diye düşünüyorum, çünkü kilo almış başını gitmiş sanki bütün sene evden çıkmayacağız çıksak ta montlarla gezecekmişiz gibi yedik te yedik:)) Dün gece aynada kendimi incelerken, baktım ki değirmen taşları halt etmiş. Ön taraf aynanın sağından, arka taraf solundan fışkırıyor :)) İlk önce aynayı değiştirmeyi, daha büyük bişe almayı düşünmedim dersem yalan olur; sonra baktım ki o baya zahmetli camcı getir, ölçü aldır, bir de adamın (ne gerek var değişmeye cillop gibi ayna ) der havasındaki bakışlarına falan maruz kalmak hiiiçççç işime gelmedi :)) Bişe değil hadi aynayı kaldırdık ya gardrop ne olacak demi ya..O da uzun hikaye. Gez, dolan kıyafet ara, o kısa bu uzun bunun rengi hoş değil ( hanımefendi siz anne reyonuna bakın isterseniz.. ) edaları arasında dolaş dur...Amanınnn bütün bunlar ayna karşısında kafamda bir kabus filminin şeridi gibi anında geçti..Hemen koşup mutfağa takvime baktım ve 1 Nisan a gün aldım. Ne için mi ? Sıkı durun şimdi tabiki spor salonu ve diyet için :))) Bu daha sağlıklı. Bir de bütçeye faydalı hehehhh. Çünkü ben rejime girdim mi bütün ev girecek başka çareleri yok. Market alışverişini durdurup alarm veriyorum sebze meyve yeter:)) bir de kıyafetten kar ettim mi tamamdır. Peki bu kar edilen parayla ne mi yapacağım :))Seneye pasta, börek,kek, çikolata malzemesi alacağım heheh...Nasıl ama :)) Berbat dimi...Şaka bir yana baya bir formum bozuldu ve sağlığım bozulmadan dur demek gerekti..Hem yazın rahat hareket edebilmek ve sıcaktan kötü bir şekilde etkilenmemek adına diyete başlıyoruz ailecek.Belki bir ara sadece yaptığım şeker hamuru pasta ve kurabiye siparişlerimin resimlerini yayınlarım. Oooo ne kadar kaptırmışım ayol kendimi :)) Hele şükür tarife geldik.Bu tarifi http://www.yogurtland.com/ dan almıştım. Denedim çok lezzetli oldu, size de tavsiye ederim...


malzemeler


KESTANE ŞEKERİ ( yalandan kestane şekeri ama valla yiyorlar, çaktırmayın :)) )



2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (haşlandıktan sonraki ölçüsü 2 bardak)
2 su bardağı şeker (biraz daha az konabilir)
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
125gr yumuşamış tereyağ/margarin (ben 110gr koydum)
1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)
3 yumurta



Yapılışı
Eğer sıfırdan başlayayım diyorsanız 1 su bardağı kuru fasulyeyi ıslatın, şiştikten sonra az bir suyla haşlayın . Konserve fasulye kullanacaksanız iyice yıkamayı unutmayın.
İki bardak haşlanmış fasulyeyi mutfak robotu ya da el karıştırıcısı ile iyice ezin. Haşlama suyundan çok az ekleyip bu ezme işini kolaylaştırabilirsiniz, konserve kullandıysanız birazcık süt ekleyebilirsiniz
Diğer malzemeleri de ezilmiş fasulyelere ekleyip iyice karıştırın. Çok sulu bir karışım oluyor, un eklemeyin ama
Karışımı 22 x 33cm (9 x 13 inch) ebadında metal bir fırın tepsinize dökün. Normal fırın tepsisine alüminyum folyo serip kapladım ve karışımı öyle döktüm .Borcamda yaparsanız yapışır çıkaramazsınız.
150C (300F) fırında yaklaşık 1 saat pişirin
Üzerine bir sos gerekmiyor ama dilerseniz ufak kareler halinde kesip üzerine çikolata sosu döküp öyle de ikram edebilirsiniz
Afiyet olsun...

22 Mart 2008 Cumartesi

KAKAOLU YUMUŞAK KEK




Bu harika kekin tarifini sevgili arkadaşımhttp://www.turklokumu.blogspot.com/ sitesinden almıştım.Yani yakın bir geçmişte aldım ve bir çok defa yapacak kadar da beğendim.Kekin tadı o kadar lezzetli ki yemeye doymuyorsunuz.Ayrıca görüntüsünü de istediğiniz gibi süsleyebiliyorsunuz.Mesela ben bu iki farklı zamanda yaptığım kekleri hediye olarak götürdüm ve çok beğenildiler.Mutlaka yapın derim başka da bişecikler demem.Aybike ' ciğim canım teşekkür ederim tarifin için.
malzemeler
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı un( 1 parmak eksik diyor ama ben tam kullandım)
3 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı karbonat
1 hamur kabartma tozu
1 paket vanilin
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
Orjinal tarifte çay fincanı kullanılmış ama ben ölçtüm 1 su bardağına denk geliyor. Kolay olsun diye bu şekilde yazdım.
Yumurta, süt ve yoğurdu iyice çırptıktan sonra şekeri ekleyip biraz daha çırpmaya devam ediyoruz. Toz malzemeleri de eleyerek ekledikten sonra karıştırıp en son sıvıyağı döküyoruz ve son bir defa çırptıktan sonra margarinle yağladığımız kalıba boşaltıyoruz. 175 derecede 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Herkese afiyet olsun...

17 Mart 2008 Pazartesi

İRMİK TATLISI




Bu süper hafif tatlı kızkardeşimden.Ne zamandır yapmaya niyetlendiğim ama sıranın bir türlü gelmediği çok sevdiğim ( şılapt şılapt) harika bir işte süper ve mükemmel:)) tatlı..Tarifi muhtemelen herkes biliyordur ama ben yine de yazayım.Belki yabancılar falan gelir bakmaya ayıp olmasın dimi? Sonra demesinler o kadar yapmış, yemiş te bir tarif yazmamış diye :)) Gerçi ben yemedim ama :((
İşte buyrun bakalım...
10 kaşık şeker
9 kaşık irmik
1 kg süt
tarçın
çikolata sos
fındık-fıstık-ceviz ne bulursanız artık
İrmik, şeker ve süt orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınır.Havalandırarak karıştırıp azıcık soğutulur.İstenirse sudan geçirilmiş cam bir kalıp içine dökülür ve dolapta en az 3 saat beklettikten sonra zevke göre süslenir. Afiyet olsun...
(Şengül hayret birşeysin kızım ya..resim falan gönderiyon da demiyon mu ki bu kız bunu görürse gece uyuyamaz..azıcık gönderseydin ne olurdu yaw:)) öldüm ya amannnn)

14 Mart 2008 Cuma

TARÇINLI, ZENCEFİLLİ KEK




Herkese merhaba ;
Baharın yüzünü gösterdiği şu günlerde ben nedense yüzümü saklamak istiyorum. Aynı şey size de oluyor mu bilmiyorum ama kesinlikle bir bunalım hali, keyifsizlik ve herşeyden eli ayağı çekme durumum söz konusu. Aslında çok garip geliyor bu değişiklik, çünkü yazın gelişi insan ruhunda mümkün mertebe güzellik uyandırmalıdır.Ben de uyandırıyor ama yetmiyor galiba...
Kış aylarını oldum olası sevmem belki bahar çocuğu olmamdan kaynaklanıyordur. Sıcağın hiçbir türlüsünü soğuğa değişmem.Yani anlamıyorum ben neden her bahar dönemini eve kapanarak geçiriyorum, arkadaşlar sizde de böyle oluyor mu yoksa bende mi bir tuhaflık var :)) Beni rahatlatacağınızı umarak size( rüşvet olarak mı düşünürsünüz bilmem ama) çok lezzetli bir kek ikram ediyorum. Ellerim eteklerimin iki yanında referans vererek sunuyorum...Afiyet olsun...
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağından bir parmak fazla un
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
üzerini süslemek için file fındık ve antep fıstığı
Yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırptıktan sonra süt ve sıvı yağı ekliyoruz. Toz malzemeyi de eleyerek ekledikten sonra yağlanmış kalıba döküp 180 derecelik fırında yaklaşık 50 dk. pişiriyoruz. Afiyet olsun...
Not: Bu tarifi sevgili arkadaşım Sevda 'dan almıştım. Teşekkür ediyorum kendisine...

9 Mart 2008 Pazar

SÜSLÜ KIZKARDEŞE CİLVELİ PASTA :))






Merhaba sevgili arkadaşlarım, bilmiyorum kaçınız bir kızkardeş sahibisiniz ? Ben çok tatlı ama bir o kadar da cadaloz iki kızın ablasıyım. Yakınlarda bir küçüğüm olanın yani Şengül 'ün doğumgünü vardı. Benden şirin, cici bir pasta yapmamı istedi kendisi...Elimden geldiğince iyi yapmaya çalıştım ama ne derece başarılı olabildim bilmiyorum. Gerçi süslü kızımız çok beğendiğini defalarca söyledi ama bir de sizlerin fikrini almak istedim acaba kardeşim doğruyu mu söylüyor :))
Keşke elimden gelebilse de onlara herşeyin en iyisini verebilsem...Onları çok seviyorum ve kardeşlerim oldukları için gurur duyuyorum...Sizleri de seviyorum, hayatı da, insanları da apiyuu guu guuu guu pasta yapmayı da :)) Bu hepimizin bildiği yabancı bir şarkı ama benden ancak bu kadar çıkıyor :)) Herkese mutlu baharlar ve arkasından süper yaz günleri dileklerimle...
Bu arada pastanın tarifi oğluma yaptığım muzlu pastanınki ile aynı süslemesi size kalmış kafanıza göre takılın...














4 Mart 2008 Salı

KIYMALI BÖREK


Kıymalı börek dedin mi bizim evde akan sular durur.Yapıldığı an biten muhteşem lezzetlerden biridir.Yapılışı gayet basit ve faunusta sürekli bulunması gerekiyor bence :)) Aynı zamanda kilo da yapmıyor :)) Kendinize böyle telkin verin başka çare yok çünkü ...
malzemeler
5 adet yufka
350 gr. kıyma
2 adet soğan
2 çorba kaşığı margarin
karabiber
tuz
harcı için :
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta sarısı
İlk önce bir tavaya margarini ve kıymayı koyalım. İyice soteleyip kavurduktan sonra rendelenmiş soğanımızı, karabiber ve tuzu ekleyelim.Soğanlar ölüp kıymada mis gibi bir koku bıraktı mı tamam demektir.
Birinci yufkayı tepsiye iyice döşeyelim ama kenarlarını içerde bırakalım çünkü sonradan en üstüne kapatmak kenarların kuru kalmasına neden oluyor. Yufkanın üstüne iyice karıştırdığımız yoğurtlu harcı el veya fırça yardımıyla her yerine değecek şekilde sürelim. Tekrar bir yfkayı parçalayarak tepsiye alalım. Kıymalı harcımızdan döküp iyice yayalım.Bütün yufkalar ve harçlar bittikten sonra en üstüne resimdeki gibi böyle kızarması için tekrar bir yufkayı düzgünce kapatıp yoğurtlu harcımızı sürelim.180 derecelik fırında nar gibi olana kadar pişirelim.
Artık fırından çıktıktan sonra sıcak sıcak mı götürürsünüz benim gibi yoksa ılık mı bilemem ama bence hemen yapın derim :)) offf offf yaz ayları da geliyor bilmem ki ne yapıcam :))
Afiyet olsun...