28 Şubat 2008 Perşembe

TİRAMİSU




KEK İÇİN ;
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır nişastası
kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
1/2 çay bardağı sıcak su
KREMA İÇİN ;
2,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
3 yumurta sarısı
1 paket labne peynir

ISLATMAK İÇİN ;
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı toz şeker
Yumurta, şeker ve suyu krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Un, nişasta, kabartma tozu ve kakaoyu eliyoruz. Yağlanmış ve unlanmış 24 cm lik kelepçeli kalıbımıza döküyoruz ve 180 derecelik fırında en az 50 dk. pişiriyoruz.
Krema için bütün malzemeleri karıştırıp kaynayıncaya kadar orta ateşte pişiriyoruz.Kaynadıktan sonra ocaktan alıp karıştırarak soğutup içine labne peynirimizi ekliyoruz ve bir süre daha kremahomojen hale gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
Soğumuş kekimizi enlemesine ikiye bölüp her iki tarafını da nescafe ile ıslatıyoruz. Kremanın yarısını kekimizin ilk parçasını kaplıyoruz ve daha sonra üzerine ikinci parçayı kapatıp kalan kremayı da ona döküyor ve spatula yardımıyla iyice düzeltiyoruz. Bir süzgeç veya küçük elek yardımıyla kakaoyu serpiyoruz. İstenilen şekilde süsleyip en az 3 saat dolapta beklettikten sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
Bu tarifi geçen yıl internette görmüştüm ve ilk denemede süper başarılı oldum.Daha sonra sık sık mutfağımızı süsledi. Çok lezetli bir tarif. Eğer çok acil yapmanız gerekirse hazır pastabanlardan kullanabilirsiniz. Evde yapılana göre pastabanlar daha hafif bir kek ve buna bağlı olarak daha az doyurucu :)) Yani pastabanlı tiramisu 10 dk. da biter :))
sevgiler...

17 Şubat 2008 Pazar

MAYONEZLİ MAKARNA

Ben bu makarnaya bu ismi verdim çünkü gerçek ismini bilmiyorum :) Çok lezzetli yemeye doyamadığım bir tadı var. İnternette biraz dolaştım değişik buna benzer tarifler var ama kornişon turşu ve sosis ağırlıklı.Elbette onlar da çok güzeldir ama ben bunu daha çok seviyorum :)
Makarna paketi gördüğüm zaman hemen aklıma düşen vazgeçilmez tariflerden biri. Ayrıca akşam yemeklerinin yanında hoş bir salata niyetine de yenilebilir.

Malzemeler

1 paket makarna. Ben daha çok fiyonk makarnayı severim ama bunu yaptığımda elimde sadece burgu vardı.
4/3 su bardağı mayonez
4/3 su bardağı yoğurt
1 demet dereotu
2 adet rendelenmiş havuç
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

1- Makarnamızı 10 dk. kadar haşlayıp süzelim. Soğumaya bırakalım.
2- Genişçe bir kabın içerisine alalım.
3- Başka bir yerde mayonez ve yoğurdu çırpalım.
4- Makarnanın üzerine mayonezli karışımı dökelim. Ardından rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış dereotunu ekleyelim. Sıvıyağı da üzerine döktükten sonra iyice karıştıralım. Servis tabağına aldıktan sonra etrafını veya üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben yemeye sabırsızlandığımdan pek uğraşmadım :) Misafirleriniz olduğu zaman üzerinde harikalar yaratabileceğiniz çok estetik bir görüntüsü var bence...

Afiyet olsun...

15 Şubat 2008 Cuma

ÇİKOLATALI MUFFİN



Nihayet sevgililer günü geçti :)) İnsanlar da bir telaş bir hüzün bir beklenti çok zor çok böyle bekleyerek yaşamak...Olsun her şeye rağmen yılda bir kez bile olsa sevgi dolu bir gün yaşamak güzel :))

Geçen hafta yaptığım çikolatalı muffinlerin iyi ki unutmayıp resmini çekmişim.Sevdiğim bir arkadaşım tarifini isteyip duruyordu.Fırsat bu fırsat deyip eklemek istedim.

malzemeler

3 adet yumurta

1 paket margarin

1,5 su bardağı süt

2 su bardağı şeker

4 su bardağı un

4 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

üzeri için 150 gr. bitter çikolata

İlk önce margarinimizi ısıtılmış 180 dereceye ayarladığımız fırınımızın üzerine bir tabak içerisinde 10 dk. kadar bekletip iyice yumuşatıyoruz ya da petek üzerinde en azından ben böyle yapıyorum :)) Daha sonra şekerimizle beraber yağı iyice çırpıyoruz. Yumurtaları da ilave edip kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sırasıyla sütü, elenmiş un ve kabartma tozunu, vanilyayı ve kakaoyu da karışıma ekliyoruz. Muffin kalıplarımız yoksa çift kağıt kapsüllere 1 yemek kaşığı kadar paylaştırıyoruz. Eğer tek kağıt kullanırsanız yayılırlar. 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz. Bu arada benmari yöntemiyle çikolatamızı eritip hatta içine biraz tereyağı katabilirsiniz soğumuş muffinlerin üzerine kaşık yardımıyla döküyoruz. Bol çikolatalı muffinlerimiz yenmeye hazır. Afiyet olsun...

7 Şubat 2008 Perşembe

SEVGİLİLER GÜNÜNE ÖZEL ÇALIŞMALARIM







Bu kurabiyeleri ben çok seviyorum belki de aşkı anlattığı için...Diğer çalışmalarımı da zamanla ekleyeceğim..

4 Şubat 2008 Pazartesi

LEZZETLİ BİR POĞAÇA



Ben nedense bu poğaçaya gece geç saatlerde aş eriyorum :) Yanılmıyorsam ilk yaptığımda bir gece yarısı idi ve ben şimdi bilinç altında galiba tadının değişeceğini düşünerek aynı şeyi yapıyorum.Bu yüzden belki de kilolarımın bir kısmının suçlusu işte bu poğaça :))

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı ılık su

1 yumurta akı

1 paket yaş maya

1 tatlı kaşığı tepeleme tuz

2 tatlı kaşığı şeker

aldığı kadar un

Şeker, yumurta akı ve mayayı iyice karıştıralım. Daha sonra süt, su, tuz ve yağı da ilave ettikten sonra unu yavaş yavaş eleyerek karışıma ekleyelim. Kulak memesinden biraz daha yumuşak pürüzsüz bir hal alana kadar yoğuralım.Yarım saat kadar üzeri nemli bezle örtülü şekilde bekletip mayalandıralım. İstediğimiz büyüklükte koparıp yine istediğimiz şekli verip üzerine ayırdığımız yumurtanın sarısını da sürerek hafif yağlanmış tepsiye dizelim.İsteğe göre susam veya çörek otu serpiştirip 180 derece fırında resimdeki gibi parıldayana kadar pişirelim:))

Afiyet olsun.

ÇİKOLATALI TOPLAR ( TRUFFLE )


Evde olması gereken ve her zaman yapmaktan zevk aldığım bu çikolata harikasına siz de bayılacaksınız. Ayrıca yapımının basit olması da değişik bir keyif veriyor :))
malzemeler
300 gr. bitter kuvertür
200 ml. süt kreması
100 gr. öğütülmüş fındık
100 gr. öğütülmüş ceviz
Ceviz ve fındık kullanmanız tamamen sizin isteğinize kalmış.Bundan başka alternatifler de kullanabilirsiniz.
İlk önce kremamızı bir tencereye alıyoruz ve kaynayana kadar karıştırıyoruz.Daha sonra ateşten alıp küçük parçalara ayırdığımız çikolataları içine ekleyerek eriyene kadar karıştırıyoruz.Sonra fındık ve cevizimizi ekleyip ılımaya yüz tutmuş karışımı mikserle biraz çırpıyoruz.Buzdolabında en az 4 saat beklettikten sonra tekrar mikserle çırpıyoruz.Bir tatlı kaşığı ile parçalar alarak avucumuzda yuvarlayıp istediğimiz karışıma buluyoruz. ( hindistan cevizi, kakao, türk kahvesi, antep fıstığı vb.)
Hazırlamış olduğumuz topları küçük kapsül kağıtlara yerleştirdikten sonra elimize en yakın yere bırakıyoruz muhtemelen birkaç saat içinde tüketiyoruz:))
Afiyet olsun...

2 Şubat 2008 Cumartesi

MUZLU, KİVİLİ PASTA




12 Ocak oğlumun doğum günüydü.Ona çok güzel bir pasta yapmak istiyordum ama nedense çok sevdiği kahramanı Spidermani' i pasta olarak istemedi.Onun gıda boyalarına ve pastadaki farklı şeylere karşı bir istemezliği var ve bende kırmamak adına ısrar etmedim ve gofret disklerden Buggs Bunny' i kullanarak meyveli pasta yapmaya karar verdim.

pandispanyası için klasik sünger kek tariflerinden birini kullandım.

1 su su bardağı tozşeker
4 ad. yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
hazırlanması: Yumurta ve şekeri 2-3 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekliyoruz. Son olarak ta sıvıyağı da koyarak yaklaşık 1 dak. çırpıyoruz ve yağlanmış 24 cm.lik kelepçeli kalıbımız döküyoruz. 180 derece fırında iyice pişiriyoruz. Pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir kürdan batırabilirsiniz. Buradaki başka bir püf noktasıda kekin ilk yarım saat kapak açılmadan pişmesidir. Eğer buna dikkat etmezseniz önce kabaran sonra sönen bir keke sahip olabilirsiniz. Ben katlı güzel bir pasta olsun istediğim için bu pandispanyadan iki ad. hazırladım ve her birini ikiye bölerek toplam 4 kat elde etmiş oldum.
Ara katlarda muz ve kivi kullanacağım için dr.oetkerin vanilyalı creme ole sini kullandım.Siz başka kremalarda kullanabilirsiniz.Keklerimizi hazırladıktan sonra - ki ben genelde bir gün önceden hazırlıyorum, düzgün bir şekilde kalın naylon bir iple veya uzun tıryıklı bir bıçakla enlemesine ikiye bölüyoruz.Diğer keke de aynı işlemi uyguladıktan sonra ilk katını sıcak şekerli şurupla ıslatıp kremamızı sürüyoruz. Hemen ardından muzları dizip ikinci katı koyuyoruz ve aynı işlemleri katlar bitene kadar tekrarlıyoruz. Dışına ben yine Dr. Oetker in krem şantisini 1 su bardağı soğuk sütle 3-4 dk. çırpıp kapladım. Spatula yardımıyla düzelttiğim pastama sıra gofret diski yerleştirmeye geldi.Bu diskleri pasta malzemeleri( http://www.fermo.com.tr/ )satan yerlerden bulabilirsiniz.Yalnız 10' lu paketler halinde satılıyorlar.
Gofret diski su dolu bir kaba batırıp hızlı bir şekilde pastanın üzerine yerleştiriyoruz.Krem şanti ile uyumunu çabucak sağlayan diskin etrafını istediğiniz gibi süslemek ise size kalmış. Ben yine krem şanti ve renkli granüllerle , pastanın yanlarını ise file fındık ile süsledim.
Herkesin, özellikle de oğlumun çok beğendiği bir pasta oldu.